Szeretnél a vendégeid kedvében járni a hétvégén egy igazán finom kávéval? Szerencséd van! Nem csak egy, de két fantasztikus tippünk is van számodra! Ezeket a kávékért – ha felszolgálod nekik – szinte biztos, hogy legközelebb már könyörögni fognak!
Az első kávé egy francia kávékülönlegesség, a Café au lait, amit a franciák reggelihez szokták inni az egész országban. Ezt a tejeskávéhoz nagyon hasonló italt a tradicionális francia szokások szerint tanácsos elkészíteni, amelyhez szükséged lesz egyharmad bögre erős filteres kávéra, vagy egy csésze erős eszpresszóra, és forralt tejre. Az első esetben az egyharmad filteres kávéhoz öntsd a már felforralt tejet, a másodikban pedig a csészényi eszpresszóhoz add hozzá a kétharmad bögrényi tejet.
Ennek a Café au lait-nek van egy olasz verziója is, amely nagyon népszerű, és biztos vagyok benne, hogy már Te is találkoztál vele: a Café latte. A Café latte elkészítése elsőnek bonyolultnak tűnhet, pedig hidd el, egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség. Amire szükséged van hozzá, az egy tejhabosító, és némi gyakorlás.
A következőképp kell elkészíteni: egy hosszúkás üvegpohárba öntesz egy kis hideg tejet, majd szinte teljesen megtöltöd forró tejhabbal. Ezek után nagyon lassan, vékony sugárban beleöntesz egy adagnyi eszpresszót. Hogyha ügyesen csináltad, a rétegek szépen elkülönülnek a poharadban, „csíkos” lesz, így nem csak finom, de dekoratív kávét szolgálhatsz fel a vendégeidnek.
A második kávé, amelyet ilyen helyzetben tanácsolunk, a jegeskávé. A jegeskávét kifejezetten a tikkasztóan meleg napokra ajánlom, amikor nemcsak koffeinre van szükséged, de egy kis hideg felfrissülésre is. A jegeskávé elkészítése szintén rendkívül egyszerű, még a Café latte-nál is sokkal könnyebb.
Főzzél le kávét, majd rakd be a hűtőbe, hadd legyen jó hűvös. Fogjál egy hosszúkás üvegpoharat, és háromnegyedig töltsd meg hideg tejjel. Ezek után tegyél bele kétgombócnyi vaníliafagyit (vagy, ha a vendégeid az édesszájúak csoportjába tartoznak, akár csinálhatod azt is, hogy egy vanília, és egy csoki gombócot teszel a tejbe, mi már kipróbáltuk, és csak ajánlani tudjuk). Ha ezzel végeztél, önts egy adagnyi lehűtött kávét, majd varázsolj tejszínhabhegyet a tetejére, és díszítsd vagy csokoládéreszelékkel, vagy csokiöntettel, ízlés szerint. Az se túlzás, ha ostyát helyezel el a pohár szélén. Ha szívószálat szúrsz a tejszínhabba, azért kanalat is tegyél mellé, hogy a vendégeid ízlés szerint még cukrozhassák, vagy lekanalazhassák a tejszínhabot.
Akár magadnak készíted el ezt a két finomságot, akár a vendégeidnek, reméljük elégedett leszel vele, és még sokszor leled bennük örömöd!
Szóljon hozzá