Mit jelent a bio alapú műanyag és miért kezdi el számos kávégyártó csomagolásként használni? Lucie Charbonnel, a Sealant és Barrier Films termékmenedzsere válaszolja meg ezt és más, ide kapcsolódó kérdéseket.
A klímaváltozás a kávéipar egyik legnagyobb kihívása. Ahogy a kávéra való globális igény a jelek alapján 2050-ig duplájára nőhet, a piaci szereplők újraértékelik a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiket, az előállításban és az üzleti működésben is.
Ennek eredményeként erős nyomás nehezedik a kávés cégekre, hogy fenntarthatóbbá tegyék csomagolásaikat. Sok kávégyártó fontolóra vette, hogy átálljon olyan alternatívára, amely segíti őket a CO2 kibocsátás csökkentésében. Ez az alternatíva jelen esetben a bio-bázisú polietilén (PE).
Hogy többet tudjunk meg a bio-bázisú PE anyagról és annak előnyeiről, az Amcor kávés marketing igazgatója, Giorgio Dini meginterjúvolta Luice Charbonnelt, a Sealant és Barrier Films cégek termékmenedzserét.
Giorgio Dini: Mi a különbség a bio-bázisú PE és a hagyományos PE között?
Lucie Charbonnel: A hagyományos PE fosszilis tüzelőanyagból készül, ezzel szemben a bio-bázisú műanyag megújuló forrásokból, mint pl. növényekből – tipikusan cukornádból.
A bio-bázisú polimerek a harmadik, negyedik és ötödik cukornád kivonatból származnak, míg az étkezési cukrot az első és második fázisban termelik ki.
GD: Mik a fenntarthatósági előnyei a bio alapú anyagoknak?
LC: A bio alapú anyagok megújuló forrásokból származnak, ami azt jelenti, hogy újra termelhetők. Ez a hagyományos polimerek esetében viszont (amelyek véges forrásból származó fosszilis anyagból készülnek) a bolygó kimerítését okozza.
A bio alapú források jobban elősegítik az alacsonyabb szénlábnyom elérését, mint a hagyományos PE. Az Amcor cégnél egy ún. Fejlett Fentarthatóság Intéző Értékelési Eszközt (Advanced Sustainability Stewardship Evaluation Tool – ASSET) használunk ahhoz, hogy segítsük a fogyasztóknak lehetőségeket azonosítani, amennyiben a csomagolás környezetvédelmi tulajdonságát fejlesztenék. A bio-bázisú PE bevezetésével az északi régió egyik jól ismert neve (Löfbergs) 30%-kal csökkentette szénlábnyomát.
GD: Üdvözlik a kávégyártó és pörkölő cégek a bio-bázisú PE-t?
LC: Máris kialakult egy piac a bio-bázisú PE számára az északi államokban és Skandináviában, részben a svéd kiskereskedelmi társulás hatására, amely meghatározta, hogy 2030-ra minden csomagolásnak megújuló, vagy újra felhasználható anyagokból kell készülnie. Egyúttal azt is látjuk, hogy növekszik az igény más piacoknál is, mivel a bio-bázisú csomagolás nagyszerű módja demonstrálni fogyasztóknak, hogy a márkák elkötelezettek a fenntartható tevékenység iránt.
GD: Hogyan tudja az Amcor biztosítani, hogy a forrásanyagok termelése felelősséggel történik, és nem terelik el az élelmiszer előállítás forrásait?
LC: Hogy a felelősség biztosítva legyen, az Amcor szorosan együttműködik a gyártókkal és ragaszkodik az olyan elismervények, mint pl. a Bonscucro és a Nemzetközi Fenntarthatóság, valamint Szén Minősítés birtoklására. Mindkét tanúsítvány garantálja, hogy környezetvédelmi, szociális és ökológiai szempontból is fenntartható legyen a gyártás, és a forráslánc egészében biomassza legyen alkalmazva.
GD: Újra hasznosítható a bio-bázisú PE?
LC: Igen, a hagyományos PE-hez hasonlóan a bio-bázisú PE is teljesen újra felhasználható. Az egyetlen eltérés az előállításukban van. A bio-alapú PE növényekből készül etanollá erjesztéssel, majd etilénné alakítással, míg a hagyományos PE benzinolajból alakul át vegyi úton egy törő folyamattal etilénné. Csomagolóanyagként mindkét PE ugyanúgy viselkedik, ezért mindketten újra felhasználhatók és elfogadottak a mono-PE valamint kevert poliolefin folyamokban.
Miben tér el egymástól a bio-bázisú, bio-degradálható és komposztálható?
LC: A bio-bázisú PE újra hasznosítható a PE újra hasznosítási folyamban. Viszont a bio alapú PE nem feltétlenül bio-degradálható (lebomló). Fontos, hogy megkülönböztessék a „bio-bázisú” és „lebomló” anyagokat, mivel gyakran összetévesztik ezeket. A bio alapú műanyagok (egésze vagy része) megújuló forrásokból származik, ami független a végső felhasznált anyagtól. A megújuló források tartalmazhatnak kukoricát, burgonyát, rizst, szóját, cukornádat, búzát és zöldségolajat.
Másfelől a bio-degradálható (lebomló) olyan tulajdonságot jelez, ami szükséges (más egyéb tulajdonságok mellett) egy csomagolás komposztálhatóságához. Ezért a bio alapú nem egyenlő a lebomlóval és a komposztálhatóval sem. Egyes bio-bázisú műanyagok komposztálhatók, míg mások nem azok.
GD: Mennyire könnyű a gyártóknak átváltani a hagyományos PE-ről bio alapú PE csomagolásra? Vannak technikai korlátai a bio alapú műanyagok használatának?
LC: Az átváltás könnyű lépés a gyártóknak, mivel nagyon hasonló műveletekből áll, mint a standard PE. Ez azt jelenti, hogy a bio-bázisú PE bármilyen szituációban alkalmazható, ahol jelenleg hagyományos PE-t használnak, beleértve a tömítőanyagokat számos alkalmazásnál (kávé, sajt, pékség), különféle csomagolási típusokat (flow pack, kemény falú dobozok, lehajtott tetejű/álló tasakok stb.) és különféle funkciókat (záró kupak, felhajtható fólia).
A kávés márkáknak kulcsfontosságú, hogy a gyártás során megőrizzék a kávé minőségét. A bio-bázisú anyagokra való átállás nem befolyásolja a gyártási kapacitásukat. Másik előny a bio alapú PE átállás esetén, hogy lehetővé teszi a környezetre gyakorolt pozitív befolyást. A gyártók konkrét fenntarthatósági nyilatkozatokat tehetnek (% bio-tartalom, % szén-lábnyom csökkentés) minimális erőfeszítéssel. Például a Löfberg büszkén kommunikálja kereskedői és fogyasztói felé, hogy vákuum-csomagolt termékeik 57%-ban bio-alapú anyagból készültek.
GD: Mit tanácsolnál a kávé fogyasztónak, aki fontolgatja a bio alapú csomagolásra történő átállást?
LC: ahogy előbb említettem, a tradicionális PE-ről bio-bázisú PE-re történő átállás nagyon könnyű a kávé pörkölőknek és márkáknak. Az Amcornál bio alapú PE megoldások teljes portfolióját fejlesztettük ki, amelyek segítenek eligazodni.
Emellett tény-alapú üzeneteket támogatunk az olyan harmadik feleken keresztül, mint a Bonsucro és Carbon Trust, hogy segítsük a gyártókat a bio alapú csomagolás előnyének kommunikálásában a saját piacuk felé. Bíztatom a kávégyártókat, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot és csapatunk valamelyik tagja fogadni fogja őt hogy az igényeinek legjobban megfelelő opciót nyújtsa.
Szóljon hozzá