Íme, néhány barista tanács: Ha Cappuccino-t, Cafe Latte-t, egy egyszerű eszpresszót, vagy akár bármely más, eszpresszó alapú kávét szeretnél főzni, kezdd azzal, hogy előkészíted, és felmelegíted egy kicsit a kávéscsészéket, mielőtt elkezded lefőzni a kávét.
A gőzölt tej, és tejhab elkészítése
Bizonyosodj meg róla, hogy a gőzölt, habosított tejed legalább 63º Celsius fokos, ám kerüld az ennél magasabb hőmérsékletet, mert az a tej leégését eredményezheti.
Ezután hagyd állni a tejet pár másodpercig. Ennek köszönhetően a habnak lesz ideje felszállni, a tej pedig az aljára ereszkedik. Ez nagyon fontos a Cappuccino, és a Latte rétegeinek elkülönülése miatt.
Abban az esetben, ha többet szeretnél tudni a tejhabosítás folyamatáról, ajánljuk Neked a külön erről a témáról szóló cikkünket, melyet pont a napokban tettünk közzé.
Öntsd ki a gőzölt tejet, és kanalazd ki a habot
Ha Cappuccino-t készítesz, töltsd a kávéscsészét nagyjából háromnegyedig a gőzölt tejjel, majd lassan, óvatosan öntsd bele egy adag eszpresszót.
Amikor ezzel végeztél, kanalazz egy kis tejhabot az ital tetejére, hogy teli legyen a csésze. Hogyha megfelelően végezted el a folyamatot, akkor az eszpresszó külön réteget fog alkotni a tejhab, és a gőzölt tej között.
A gőzölt tej kiöntése Cafe Lattéhoz
Amikor gőzölt tejet öntesz a Cafe Latte kávéitalhoz, használj két adag eszpresszót, és nagyjából 5 uncia gőzölt, és habosított tejet.
Amikor kiöntöd a gőzölt tejet a Cafe Latte-hoz, egy kanállal akadályozd meg, hogy a tejhab is a pohárba kerüljön. A tradicionális Cafe Latte-hoz nagy, porcelán csészét használnak, ez fokozza az élményt.
Tedd teljessé az élményt sziruppal
Ha szeretnéd az amúgy is fantasztikus kávédat megkoronázni valamilyen sziruppal, közvetlenül az eszpresszó után add hozzá, majd jó alaposan keverd meg, hogy megfelelően összeérjenek az ízek. Végül add hozzá a gőzölt tejet és a tejhabot, és élvezd a különleges kávédat! Megérdemelted!
Szóljon hozzá