Amikor egy új élet növekszik bennünk, elengedhetetlen, hogy eszközöljünk néhány életmódbeli változtatást – hacsak nem éltünk már a fogantatás előtt is szuperegészségesen.
Érdemes elkezdenünk rendszeresen mozogni és a furcsa, sóvárgós ételek fogyasztása mellett is oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. Végül, de nem utolsó sorban pedig mellőznünk kell a káros szokásokat. Itt nem csak a legegyértelműbbekre – azaz a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra – gondolunk: az eddigi kávézási szokásainkat is át kell gondolnunk.
Mi a baj a kávéval?
Rögtön szögezzük le: a kávé és a benne található koffein alapvetően nem egészségtelen. Egy átlagos adag kávé körülbelül 80-100 milligramm koffeint tartalmaz, és napi körülbelül 400 milligramm bevitele még alulról súrolja az egészséges határát. Így naponta 4 kávé elfogyasztása sem káros az egészségre – kivéve, ha várandósak vagyunk.
A kávéban található koffein ugyanis a kismamáknak nem tesz jót, hiszen egyfajta stimuláns, ami a pulzusszámot és a vérnyomást is növeli. Ezzel pedig megzavarhatja az alvást és a magzat nyugalmát is, különösen, mivel a pici fejlődő anyagcseréje nem tudja lebontani ezt az anyagot. Egyes kutatások arra is rámutattak, hogy a túlzott koffeinbevitel – napi minimum 200 milligramm – a vetélésekkel is összefüggésbe hozható. Ez pedig különösen veszélyes lehet, ha a kismama PCOS terhességgel vagy egyéb, a vetélés esélyét növelő kondícióval él.
Koffeinbevitel-szabályzat
Azzal kapcsolatban jelenleg a tudomány sincs egységes állásponton, hogy mekkora koffeinbevitel számít még egészségesnek egy várandós nő esetén – különösen nehéz ezt meghatározni egy PCOS terhesség vagy egyéb bonyolító tényezők mellett. A fent említettek alapján viszont azt láthatjuk, hogy érdemes minél inkább redukálni a bevitelét.
Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a koffein olyan italokban és élelmiszerekben is megtalálható, amelyekre először nem gondolnánk. Számolnunk kell ugyanis koffeintartalommal, ha csokoládét eszünk, ha fekete vagy zöld teát, illetve ha valamilyen szénsavas üdítőt, például kólát iszunk. Sőt: egyes vény nélkül kapható gyógyszerekben – például fájdalomcsillapítókban – is lehet koffein. Éppen ezért érdemes a tudatos bevitelt a minimumon tartani, és a kedvenc kávénkat kiváltani valamilyen egészségesebb alternatívával. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!
Alternatívák kávéra
Ha valaki alapvetően nagy kávérajongó, természetes, hogy a várandóssága alatt is kívánja azt – hacsak nem valamilyen más, egészen fura italra vágyik helyette. Amennyiben a kismama magát a kávé ízére, élményére vágyik, bármikor kiválthatja a szokásos feketéjét egy koffeinmentes változattal. Ilyen esetben viszont számolni kell azzal, hogy a koffeinmentes kávéban is van némi koffein, de jelentősen kevesebb, mint a „valódi” kávéban: körülbelül 2 milligrammnyi.
Remek alternatíva emellett egy finom smoothie is, ami szintén feltölt energiával. Ha magunknak készítjük, akkor érdemes tehéntejjel csinálni, hiszen ebben rengeteg kalcium van, ami ebben az időszakban kiemelten fontos. Emellett pedig telepakolhatjuk finomabbnál finomabb zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek valódi vitaminbombaként hathatnak. Keverhetünk például egy banános-spenótosat, bogyós gyümölcsöset vagy répásat – ennek csak az ízlésünk szabhat határt!
Az arany tej egy egyre népszerűbb ital, amelynek gyökerei Indiába, az ayurvédikus felfogáshoz vezethetők vissza. Ez tulajdonképpen tejből és őrölt kurkumából áll, de több helyen adnak hozzá fahéjat és gyömbért is. A kurkuma a terhes nők esetében étrend-kiegészítőként szedve nem feltétlenül tesz jót, ám így, ital formátumban kifejezetten egészséges, hiszen erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Azok, akik a reggeli kávét szeretnék valamivel kiváltani, válasszák az egyszerű citromos vizet! Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de ez is képes felébreszteni a testet és az elmét, ráadásul beindítja az emésztést, hidratál, jót tesz az immunrendszernek, de vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít a szervezetnek.
A kávéhoz hasonlóan egyes teák is tartalmazhatnak koffeint, ám egyes gyógyteákat a várandós nők is biztonsággal fogyaszthatnak. A menta leveléből készült tea például még segíthet is a rosszullétekkel, míg a gyömbéres változatnak a gyulladáscsökkentő hatásai érvényesülhetnek – a málalevélből készül főzet pedig még a szülést is megkönnyítheti. Ha bizonytalanok vagyunk a választásunkban, kérjük ki az orvosunk véleményét, mielőtt ilyen itallal indítanánk a napot!
Láthatjuk tehát, hogy ebben a kihívásokkal és gyönyörű élményekkel teli 9 hónapban sem kell mindenről lemondanunk. Az alapszabály csak az, hogy minden egyes döntésünknél tartsuk szem előtt a saját és a magzatunk egészségét – és ne feledjük: ez a kettő szorosan összefügg!
Szóljon hozzá