27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home A dédnagymama szakácskönyve

A dédnagymama szakácskönyve

Dédnagymama Szakácskönyve

Évek fáradságos munkájával és megfeszített türelmével sikerült kirimánkodnom anyukámtól a dédnagymama szakácskönyvét. Gondoltam, minden recept úgy kezdődik, hogy végy 16 tojást és önts hozzá 2 liter tejszínt és 20 dkg vajat, illetve végy a piacon 5 nagy tyúkot, aztán uccu neki, kopasszad meg. Aztán egy náthás-szortyogós napon egy tea mellett leültem és átbogarásztam.

Leesett az állam.

Természetesen vannak benne olyan receptek is, amelyek ma nem mondhatók hétköznapinak. Például nagyon ritkán veszek a piacon „két húsos kövér kis galambot”, hogy még aznap galamb gulyáslevest főzzek a családomnak. Hurkaléleves sem került még a kísérletezési kedvem miatt az asztalra. Ugyanígy nem éreztem késztetést, hogy agykolbászt töltsek, és meg sem fordul a fejemben a mai árak mellett, hogy egy tortához 10 tojást használjak fel.

Természetesen a kísértés nagy. Köztünk szólva megállapíthatjuk azt is, hogy ritkán fogok bele olyan recept elkészítésébe, amelyben az van feltüntetve – hanyagul a papírra vetve -, hogy „és keverjük a hozzávalókat egy órán keresztül”.

Ellenben tudom, mihez kapjak, ha hastífuszos betegnek kellene főznöm. Azt hiszem, ha kedvem támadna levezetni az agressziómat, mindenképpen „Kínozott borjúcombot” csinálnék. Köszönhetően a dédnagymama előrelátásának, akkor sem jönnék zavarba, ha villásreggelit kéne prezentálnom. Van benne tavaszi, nyári, őszi, téli étrendminta, „weekend-főzés” és piaci naptár. Ebben a szakácskönyvben találtam rá először a mandulatejre, a hamis túrógombócra és a hamis gulyáslevesre. Figyelmébe ajánlja a kölest, és a hajdinát is a kedves olvasónak és még a zöldségpogácsa receptjét is leírja.

Tehát mindent összevetve nemcsak kellemes, de hasznos olvasmány is. Mindezek mellett lerántja a leplet arról a téveszméről, hogy a magyar konyha összes remeke zsírral, hagymával és paprikával kezdődik és rendes magyar ember csak fehér kenyeret eszik hússal. Mert ez nem igaz, legalábbis a háború előtt nem így volt.

A dédi használta a kiwit, a banánt, a narancsot, nem számított ismeretlennek a languszta, esetleg „furcsa reform-fakszninak” a rizsliszt, a fent említett köles és hajdina, vagy a pasztinák és a csicsóka.

Azóta szívesen forgatom a szakácskönyvet és bújom, ha tej- vagy laktózérzékenynek főzök, hús-, vagy zöldségpárti jön hozzánk, esetleg valami újításra készülök.

A Kávéház Magazinnak stílszerűen kávés receptet próbáltam ki.

Sokan fordulnak a régi jól bevált receptekhez, a nagymama praktikáihoz, egyszerűen reneszánszát éli a dolog. Kevesebb színezék, tartósító, ízfokozó. Lapozgatva a nagyi, háború előtti szakácskönyvét a következő receptre bukkantam.

Kávékivonat, avagy „ősneszkávé weekendre”, ahogy a nagyi csinálta. A nagymama szakácskönyve szerint útra és kirándulásokra kitűnő.

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg finomra őrölt kávé
  • Fél liter víz

Íme, az eredeti recept:

Negyed kiló cukrot folytonos keverés mellett cseppfolyósítunk, míg sűrű barna massza lesz, vigyázzunk, hogy nehogy odaégjen! Lassan fél liter forró vizet öntünk rá, kicsit forrni hagyjuk, aztán felöntünk vele negyed kiló, finomra őrölt kávét.

Addig főzzük, míg összesen fél liter lesz. (Mire is jó a belül beszámozott fazék!) Nagyon tiszta üvegbe öntjük, ledugaszoljuk és lepecsételjük. (Bár ez utóbbi a gumigyűrű miatt akár el is hagyható.)

3-4 kanál kell belőle egy csésze tejhez.

Én feleztem a mennyiségeket és kellemes meglepetés volt a végeredmény, aki a zaccért nem rajong még minimális mennyiségben sem, átszűrheti.

júl 26, 2015Kávéház Magazin

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
PinterestSave

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Kávéház Magazin

Megjelentetett cikkeink egyrészt lelkes publicisták írásai, akik örömmel alkotnak és mi örömmel segítünk népszerűsítésükben, másrészt - mint itt jobbra is - saját csapatunk különböző témakörökben írt rövid "szösszenetei".

9 éve GasztroKávé, Recept, Zacc
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Modern csaptelepek: az elegancia és praktikum találkozása
Modern csaptelepek: az elegancia és praktikum találkozása

Gondoltál már arra, mennyire fontos szerepe van a csaptelepeknek a mindennapok kényelmében?

Innovatív és praktikus megoldások a fürdőszobában
Innovatív és praktikus megoldások a fürdőszobában

A fürdőszoba sokak számára a nyugalom szigete, ahol személyes rituáléinkkal zárjuk le vagy indítjuk napjainkat.

TritonLife kórházak – országos hálózat, helyi gondoskodás
TritonLife kórházak – országos hálózat, helyi gondoskodás

Vajon milyen gyakran állunk meg egy pillanatra, hogy elgondolkodjunk: honnan is eredhetnek azok a tünetek, amelyekkel együtt élünk – vagy épp csak most kezdődtek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo
Szóljon hozzá
  • Kávéház Magazin - A jó Tiramisu receptje
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése

Akril Üveghatású Falpanel - CVN Front

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (318)
    • Film (99)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (89)
  • Divat (33)
  • Egyéb (161)
  • Esemény (145)
  • Férfi (22)
  • Gasztro (423)
    • Bor (15)
    • Étterem (20)
    • Kávé (223)
    • Kávézó (29)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (45)
  • Lazulós (134)
  • Nő (21)
  • Tech (246)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. május
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« ápr    
2024 © Kávéház Magazin | VIII. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom